HÍRLEVÉL

Ismét Hullócsillagok Éjszakája a Szabadidőközpontban
Esemény kezdése: 2016-08-09 10:26:00

Látványos eseménynek és bemutatóknak lehetnek szemtanúi azok, akik augusztus 12-én, pénteken este 8 órakor a Benkó Zoltán Szabadidőközpontba kilátogatnak.

Jó idő esetén ezen az éjszakán lesz látható a legtöbb hullócsillag a Perseidák meteorrajból, de különlegesség lesz a magyar tervezésű űrjármű bemutatója, valamint a különböző bolygókról származó kövek kiállítása is. Szűcs László, a Planetárium munkatársa elmondta: a csillaghullás már hetekkel korábban látható és még több héten keresztül tart, de ezen az éjszakán lesz a legintenzívebb.

Tavaly hagyományteremtő szándékkal indult útjára ez a rendezvény a Szabadidőközpontot üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft. kezdeményezésére, a Kecskeméti Planetárium közreműködésével. Az eseményt nagy érdeklődés kíséri, hiszen a Facebook oldalán már megközelítőleg tízezer követője van, akik közül eddig mintegy ezerhatszázan jelezték, hogy jó idő esetén eljönnek a Szabadidőközpontba.

- Az idei eseményen, hasonlóan az előző évihez, ismét szeretnénk egy különlegességet bemutatni – mondta Szűcs László, hozzátéve, hogy az elmúlt évi bemutatón az üstökössel és a meteoritokkal kapcsolatos ismeretek voltak hangsúlyozva, az idén pedig az űrkutatás kerül fókuszba, amelynek keretében bemutatkozik a Puli.

Különleges lesz a Puli Space Csapat bemutatója, amely során a Holdra készülő űrjármű (rover) földi prototípusával működés közben, testközelből ismerkedhetnek meg a látogatók. Immáron 6 éve vesz részt egy magyar nemzetiségű csapat is a világ legnagyobb technológiai versenyén, a 30 millió dolláros összdíjazású Google Lunar XPRIZE-on. Ez egy „őrült” verseny, amelyben a résztvevő csapatoknak "lehetetlen küldetésként" egy olyan űreszközt kell megépíteniük és eljuttatniuk a Holdra, ahol sima leszállás után legalább 500 métert megtesz, és nagyfelbontású képeket és élő adást közvetít vissza a Földre. A 29 nevezőből már csak 16 állja a sarat - köztük a magyar Puli Space Technologies Csapata. A pénteki eseményen a rover két földi prototípusát működés közben láthatják az érdeklődők.

A rendezvény harmadik különlegessége Balogh Gábor meteoritkutató egyedülálló meteorit kiállítása lesz, amelynek keretében többek között a Holdról és a Marsról származó kövek is be lesznek mutatva.
- A meteoritok származása ma már viszonylag könnyen és egzakt módon megállapítható, hiszen kémiai elemzéssel beazonosíthatóak – hangsúlyozta Szűcs László.
A Planetárium munkatársa kiemelte, hogy a legtöbb meteorit valamelyik üstökösből vagy kisbolygóból származik, ezért a más bolygóról származó meteoritok kuriózumnak számítanak.

Az este során a Kecskeméti Planetárium munkatársainak és a Puli Space Csapatának érdekes előadásai mellett a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja a hullócsillagok megtekintésében lesz az érdeklődők segítségére.

Kapunyitás 19 órakor lesz, a programok 20 órától kezdődnek. A belépőjegyek mindössze 200 Ft-ba kerülnek a 14 évnél idősebbek számára, 4-14 év között 100 Ft-ba, 4 év alatt pedig ingyenes a részvétel.

A rendezvény csak esőmentes időben kerül megtartásra. Amennyiben nem fog esni az eső, de az égbolt be lesz borulva, akkor csak a 20-22 óra közötti programokra kerül sor, a hullócsillagnézésre ez esetben sajnos nem lesz lehetőség, mivel ezen programnak elengedhetetlen feltétele a felhőtlen égbolt. Reméljük, az időjárás kedvez a nagy érdeklődéssel kísért, ismeretterjesztő esemény megtartásához!

Fotók forrása: www.keol.hu, Kecskeméti Planetárium, Puli Space

Az előző 5 hír

2016. 08. 09., 08:34   |   Hatodik alkalommal telepítettek pontyokat
2016. 08. 04., 15:43   |   Hullócsillagok Éjszakája
2016. 08. 03., 15:11   |   Jazzfőváros Kecskemét 2016
2016. 06. 21., 08:30   |   Vakáció! Hófánk pálya akció!

2020. január 1-től ÚJ HELYI HORGÁSZREND érvényes a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, melyet itt érhetnek el.

A Benkó Zoltán Szabadidőközpont HÁZIRENDJE itt tekinthető meg, kamera szabályzata pedig itt.

Hírlevél feliratkozás
Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, hetente megkapja aktuális információinkat és programajánlatainkat.
A Hírös Sport Nonprofit Kft. „Elektronikus hírlevelek küldéséről és a „sütik” (cookies) kezeléséről” szóló adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat megismertem és elfogadom.
Benkó Zoltán Szabadidőközpont © 2017. | Minden jog fenntartva. | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató